• Jenna Alaspää

Vihreillä toimilla kestävä tulevaisuus (Vastine Kokkola-lehteen 18.11.2020)


Kuten Talonpojanpoika 11.11. totesi, ruoka on yksi merkittävimmistä ilmastopäästöjen aiheuttajista. Ruoankulutus muodostaa noin viidenneksen keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä ja sillä on merkittävä vaikutus myös luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen. Tutkijat puhuvat kuudennesta sukupuuttoaallosta, mikä lisää tarvetta rakentaa kestävämpi ruokajärjestelmä.

Ruoantuotannossa maankäyttö köyhdyttää maaperää, ja aiheuttaa päästöjä. Maatalousmaasta yli 70% käytetään eläinperäisen ruoan ja lihan tuotantoon. Lihan kasvattaminen sitoo valtavasti resursseja verrattuna esimerkiksi kotimaisiin papuihin.Lihan kulutuksen ja hävikin vähentäminen on helpoin ja tehokkain keino muuttaa ruokavaliota ympäristöystävälliseksi.

Lisäksi on hyvä pohtia ruoankulutuksen ja tuotannon vaikutuksia myös laajemmin. Avokadon, bataatin ja riisin korvaaminen ekologisilla ja kotimaisilla vaihtoehdoilla on kannatettavaa. Eri ruokalajien ekologisuutta vertaillessa on kiinnitettävä huomiota siihen, mitä vertaillaan ja mietittävä koko ruokaketjun aiheuttamia päästöjä. Kaupasta löytyy laaja valikoima kotimaisia pastatuotteita.

Markkinoille on tullut viime vuosina myös kotimaisia koiranruokamerkkejä. Kotimaisen ja ekologisempia raaka-aineita sisältävän koiranruoan kysyntää lisäämällä voimme vaikuttaa myös sen tarjontaan. Koiran ruokkiminen onnistuu ekologisesti, ilman ylikansallisten tuottajien lihavalmisteita, villikalalla ja kotimaisilla kasviksilla.

Myös energiajärjestelmää on uudistettava kestäväksi. Vihreiden tärkein tavoite on saada aikaan vaikuttavia ilmastotoimia. Turvetuotannon lopettaminen ei johda turpeen tuontiin. Tavoite on korvata polttoturve kokonaan kestävillä energiamuodoilla. Suomen ilmastopaneelin mukaan kivihiilen ja turpeen energiakäytön vähentäminen ovat edullisimmat tavat vähentää kokonaispäästöjä. Toimet kannattaa kohdistaa sinne, missä ne ovat tehokkaimpia. Muutos on toteutettava sosiaalisesti oikeudenmukaisesti. Vihreät ovat vaatineet, että EU:n elpymisrahalla tuettaisiin turvetuottajien siirtymistä uusiin elinkeinoihin.

Jos emme saa ilmastonmuutosta pysäytettyä, merkitsee se entistä suurempia toimia ja kuluja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Haluamme ratkaista ilmastonmuutoksen, jotta myös lastemme lapset saavat rakentaa lumilinnoja ja laskea pulkkamäkeä.


Jenna Alaspää

Keski-Pohjanmaan vihreät


Lotta Alhonnoro

Varapuheenjohtaja, Vaasan vaalipiirin vihreät


(Vastine Kokkola-lehteen 18.11.2020)

3 views0 comments