• Jenna Alaspää

Opetushenkilöstön lomautukset peruttava (25.8.2020)

Updated: Dec 12, 2020


Kaustisen kunnanhallitus päätti kesäkuun kokouksessaan koko henkilöstön lomautustoimista. Nämä toimet eivät johtuneet suoraan poikkeustilan aiheuttamasta taloudellisesta ahdingosta. Kaustisen kunnan taloustilanne on ollut haastava jo ennen koronapandemiaa, ja lomautusuhka on ollut päällä jo pitkään. Yhtä pitkään on lomautusten kohdistuminen opetushenkilöstöön aiheuttanut keskustelua.


Kun lomautukset päätettiin toteuttaa osana kuntatalouden elvytystoimia, olivat opetushenkilöstön lomauttamissuunnitelmat vielä neuvotteluiden alla. Jokainen kunnan päättäjä ymmärsi varmasti, miten vahingollista opetushenkilöstön lomauttaminen olisi juuri haavoittuvimmalle ihmisryhmälle, lapsille ja nuorille. Vielä loppukeväällä vaikutti siltä, etteivät lomautukset vaarantaisi oppilaiden oikeusturvaa eivätkä vaikeuttaisi opetushenkilöstön jo muutenkin haastavaa työskentelyä.


Lopulliset päätökset lomautusten toteuttamisesta tehtiin aikana, jolloin pandemian uhka oli jo vähenemään päin. Opetushenkilöstön lomauttaminen on jo itsessään kyseenalaista, sillä se aiheuttaa oppilaille kohtuutonta epävarmuutta ja vaikeuttaa opetuksen järjestämistä. Kun loppukesästä pandemian toisen aallon toteutuminen alkoi näyttää todennäköiseltä, olisi lomautukset voitu vielä perua. Nyt korona-tilanne on jälleen lähempänä viime kevään tilannetta, ja THL on antanut omat suosituksensa kouluille ja varhaiskasvatusyksiköille. Valitettava tosiasia on, ettei näitä suosituksia voida noudattaa, kun osa opetushenkilöstöstä on lomautettuna. Ryhmäkoot kasvavat suuriksi, jolloin esimerkiksi turvavälejä on mahdotonta pitää luokkahuoneissa, jotka on suunniteltu puolet pienemmille ryhmille.


Viime päivinä on eri puolilla Suomea uutisoitu useampien koulujen ja päiväkotien sulkemisesta korona-altistusten vuoksi. Jos virus leviää Kaustisella kouluissa nyt lomautusten aikana, on altistuneita huomattavasti suurempi määrä kuin olisi ilman lomautuspäätöstä. Melko suuri vastuu kannettavaksi lomautuksista päättäneille. Lasten ja nuorten yhdenvertaisuuden sekä THL:n ohjeistusten noudattamisen mahdollistamiseksi vaadimme lomautusten keskeyttämistä.


Koululaisten huolestuneet vanhemmat

Jenna Alaspää (vihr.)

Annika Timonen (sd.)


Julkaistu Perhonjokilaakso-lehdessä 3.9.20203 views0 comments