• Jenna Alaspää

Käsissämme on mielenterveyden aikapommi


"On katsottava kokonaisuutta ja torjuttava vaarallisen taudin leviämistä, vaikka mahdollisuus tartuntaan olisi häviävän pieni. – Mutta kyllä osa toimista on ollut ylimitoitettuja ja käytännöt sekä tiedotus sekavaa mikromanageerausta."

Todellakin. Tauti ja sen uhka on vakava, siitä ei pääse mihinkään, mutta valitettavasti vuodessa ei olla opittu juurikaan selkeää ja täsmällistä päätöksentekoa tai viestintää. Alati muuttuvat ja ristiriitaiset rajoitukset ja ohjeistukset on valitettavasti tuoneet mukanaa sen, että ihmiset eivät ymmärrettävästi noudata aina ohjeita kirjaimellisesti. Yli vuoden jatkuneet rajoitukset ja muuttuvat ohjeistukset ovat iskenee myös lujaa ja hirveällä voimalla lapsiin ja nuoriin.

"Nyt arvioidaan, että jopa 25 000 lasta ja nuorta on lopettanut liikuntaharrastuksen koronavuoden aikana." ---- "Harrastusrajoituksissa korostuu eriarvoisuus, kuten koko pandemiassa. Toiset alat, ryhmät ja ihmiset kärsivät enemmän kuin toiset, ja haitat kasaantuvat." ---- "- kun rajoituksia on jatkettu ja kiristetty, usko loppuu sekä lapsilta että harrastuksen maksavilta vanhemmilta – jopa joukkueissa, joihin pääsy on ollut tavoite. Vanhemmat eivät enää jaksa sopeutua jatkuvasti muuttuviin ohjeisiin eivätkä lapset sitoutua jatkuvasti katkeilevaan toimintaan."

Eikä mikään ihme. Vuosi ihmisen elämästä on pitkä aika elää epätietoisuudessa, jatkuvassa stressitilassa ja yrittää sietää muutoksia. Teinin elämässä muutama kuukausi on merkityksellinen. Eikä tämä heijastu vain liikuntaan.


"Ylipaino, tuki- ja liikuntaelinongelmat, kakkostyypin diabetes ja mielenterveyden häiriöt ovat suomalaisten uusia kansantauteja. Mitä suppeammaksi elinpiiri rajoituksilla kutistetaan, sitä vaikeampaa aktiivistenkaan liikkujien on ylläpitää elintapojaan."

Meillä on käsissämme aikapommi, joka on hiljalleen alkanut jo purkautua. Meillä Kaustisella ei Korona ole kurittanut tautina juurikaan, mutta taloudellisesti ja henkisesti kyllä. Yritykset ovat tiukilla, mutta etenkin lapset ja nuoret oireilevat entistä enemmän. Jo entuudestaan näkyvät ongelmat koulussa ovat lisääntyneet. Eikä sekään ole ihme. Viime kevään etäopetusjakson ja viime syksyn lomautusten aiheuttamaa henkistä kuormitusta ja oppimisvajetta paikkaillaan meillä vielä vuosia. On hirveän hankala nähdä 200 000€ säästöt positiivisina ja lomautukset välttämtättöminä tehdyn 1,7milj.€ tuloksen rinnalla, kun samaan aikaan kouluissa on huutava pula lisäaikuisista, ja opettajat ja hoitajat kouluissa ja varhaiskasvatuksessa ovat aivan ylikuormittuneita. Lomautuksia ei mielestäni edelleenkäön olisi pitänyt toteuttaa.


Kulunut korona-vuosi on Kaustisella vain korostanut olemassaolevia ongelmia, eikä niiden ratkaisuun tunnu kaikilla olevan halukkuutta, koska se vaatii rahallista panostusta. Olisi paljon helpompaa ja halvempaa ennaltaehkäistä ongelmia, kuin korjata jälkiä. Ennaltaehkäisevän työn ongelma on aina ollut ja tulee aina olemaan sen markkinoinnin hankaluus. Ennakolta on hankala antaa pitäviä lukuja tai vakuuttaa päättäjät siitä, että erityisopettajien, luokanopettajien, psykologien, kuraattorien, koulunkäynnin ohjaajien ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan lisääminen on kannattava investointi.


"Useat asiantuntijatahot ovat varoittaneet, että mikäli tilanne pitkittyy ja rajoittamista jatketaan, vaikutukset lasten ja nuorten elämään sekä koko kansanterveyteen tulevat ulottumaan jopa vuosikymmenten päähän."

Miksi asiantuntijoita on niin vaikea uskoa?https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/614414?fbclid=IwAR34Rc9I1gsqygF4BvQdg_vGOclR_K2dAIsnQ7sofmtLaRP2lK8n_ECDFrs

2 views0 comments